Bel of mail

Of stel je vraag in het formulier hiernaast.

T: 06 105 66 980

M: erik@funup.nl

120 Frederik Hendrikstraat
Amsterdam, NH, 1052
Netherlands

06 105 66 980

IMG_8196.JPG

Spookdorpen

De reis van eind juni tot half augustus: Balkan en Italië

De reis van eind juni tot half augustus: Balkan en Italië

Zomer 2015 maakten mijn vriendin (Willemijn) en ik (Erik) een reis langs spookdorpen in Zuid-Europa. Voorafgaand aan de reis schreef ik al diverse blogs, die te vinden zijn op de website van Spookdorpen. Hier zijn ook links naar artikelen te vinden, die ik schreef voor een aantal kennisinstellingen en media. Ook de komenden jaren zullen er nog blogs en artikelen verschijnen van deze trip en volgende trips.

De optelsom van alle bestemmingen zal een bijzonder beeld van Europa vormen, maar in elke afzonderlijke bestemming zit ook al een mooi verhaal. Een dergelijke reis niet eerder gemaakt.

De reis van eind augustus tot eind september: Spanje

De reis van eind augustus tot eind september: Spanje

Zie de kaarten voor de route. Op de website van Polarsteps is de volledige route te vinden, inclusief alle bezochte dorpen.

Doel in België, ontruimd tbv de uitbreidende haven van Antwerpen.

Doel in België, ontruimd tbv de uitbreidende haven van Antwerpen.

Spookdorpen

Tientallen steden en dorpen zijn in de loop der jaren verlaten. Met uiteenlopende redenen. Oorlogen, overstromingen, ziektes, maar ook economische redenen (afgenomen landbouw, mijnbouw, toerisme). De laatste crisis heeft, met name in Spanje, ook wonden geslagen. Dorpen of stadswijken waar nooit iemand zal wonen. 

Het in de jaren 50 verlaten Great Blasket, op Great Blasket Island aan de westkust van Ierland.

Het in de jaren 50 verlaten Great Blasket, op Great Blasket Island aan de westkust van Ierland.

Behalve naar de geschiedenis van deze dorpen, kijken we naar het heden. Hoe liggen deze plekken er nu bij? Zijn er nog bewoners van vroeger of juist nieuwe bewoners zoals kunstenaars en kluizenaars? Hoe kijken mensen uit de omgeving naar de plek? En we kijken naar de toekomst. Bieden deze plekken mogelijkheden voor nieuwe bewoning, nieuw werk? Cultuur, recreatie, natuur? Is er wellicht voor meerdere spookdorpen tezamen een alomvattend plan te maken?

Uiteraard ontbreekt ook de toeristische blik niet. Waar veel fotografen deze plekken al hebben ontdekt om de mooiste plaatjes te schieten, ligt er absoluut een markt voor (stoere) toeristen. Zo kwamen we op onze reis een paar gave spookdorpen waar je kan overnachten om vervolgens verder op verkenning te gaan.

En nu?

Zoals gezegd verschijnen er nog meer blogs en artikel, maar ook een heus boek of een documentaire behoren tot de mogelijkheden. We keren zeker terug naar Spanje, waar veel spookdorpen liggen te wachten op een nieuwe ontwikkeling.

En wie weet trekken we zelf ook ooit de stoute schoenen aan. Heb jij nou ook een gaaf idee voor een spookdorp of ben je al bezig? Mail naar erik@funup.nl.